2017 | ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ – SLUS.gr

Ζητήσαμε από 65 αρχιτέκτονες, συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές, γραφίστες, επιμελητές και ιστορικούς τέχνης & αρχιτεκτονικής, μουσειογράφους, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, εκδότες, δημοσιογράφους, κριτικούς κινηματογράφου, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, δικηγόρους, αστροφυσικούς και οδηγούς να διαλέξουν βιβλία, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα της χρονιάς που μας πέρασε.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟ 2017 ΜΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ 65 ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ SLUS

Να μοιραστούν με το SLUS, όχι απαραίτητα τα καλύτερα του 2017, αλλά αυτά που τους εντυπώθηκαν στο νου. Αυτά που τους ενθουσίασαν, που τους προβλημάτισαν, που θεωρούν ότι αξίζουν. Που τους συγκίνησαν, που τα συζήτησαν με τους φίλους τους, που τους συντρόφευσαν σε καφέ και παραλίες, που ξενύχτησαν διαβάζοντάς τα ή ξενιτεύτηκαν επισκέπτοντάς τα. Που θέλουν να τα ξαναθυμηθούν και να μας μιλήσουν για αυτά. 

Ειδικά για τα βιβλία, δεν είναι απαραίτητο να είναι της εκδοτικής παραγωγής του 2017, αλλά εκείνα που διαβάστηκαν μέσα στην φετινή χρονιά. [άλλωστε μπορεί ο χρόνος ζωής των βιβλίων να είναι πεπερασμένος; Ή κάνει σπείρες και στροβιλίζεται σε μια μπορχιανή βιβλιοθήκη – που άλλοι το λένε σύμπαν;] 

Λίγο πριν το 2018 λοιπόν, συγκεντρώσαμε εδώ και σας παρουσιάζουμε μια ανθολογία προτάσεων που συναρμολογούν έναν συναρπαστικό εικαστικό και λογοτεχνικό μικρόκοσμο. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην μικρή ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε μπαίνουν σε αλφαβητική σειρά και μπορείτε πιο εύκολα να δείτε τις επιλογές τους. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά.

ENJOY!


20

Η Δήμητρα Καραμπελιά είναι αρχιτέκτονας.

«Έξω Πάνω Μέσα Κάτω», Θέατρο Πόρτα, έργο για βρέφη και νήπια | παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου | σύλληψη ιδέας-σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα, πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς, σκηνικά-κοστούμια: Λίλη Κυριλή, φωτογράφιση-βίντεο: Αντώνης Μίκροβας, Γιώργος Κατσιπάνος | με τον Αιμίλιο Αλεξανδρή, 2017 *

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μόλις είχα αρχίσει το Δημοτικό, περνούσαμε για χρόνια τα Χριστούγεννα στην Αθήνα. Τρία πράγματα θυμάμαι από αυτό: το Μινιόν, το θέατρο και το χιόνι. Αλήθεια. Τίποτα από αυτά δεν υπήρχε στην Πάτρα. Μετά από μια ζωή ολόκληρη, έφτασε η σειρά μου να συστήσω σε κάποιον το θέατρο. Και μετά από κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες, το βρήκαμε! Και τα περάσαμε φίνα, που λέει κι ο Ορέστης. Τι είναι θέατρο; Θέατρο είναι ένας τρόπος να πεις μια ιστορία. Μια ιστορία για ένα μικρό παιδί που ανακαλύπτει το πάνω και το κάτω, το έξω και το μέσα, το σπίτι και το δάσος, τη βροχή και το ζεστό γάλα, τον εαυτό του. Και όσοι νομίζετε πως είναι εύκολο να κάνεις ένα νήπιο να χαθεί στη θεατρική αφήγηση, γελιέστε. Και όσοι νομίζετε πως οι παιδικές θεατρικές παραστάσεις είναι μόνο για παιδιά, επίσης γελιέστε. Εκείνο το Σαββατιάτικο πρωινό πέρασε ανάλαφρα και υπέροχα, πασπαλισμένο με κομφετί και σταγόνες βροχής. Τέχνη. 

Read More: SLUS.gr